Mensen met tatoeages fascineren mij. Soms vind ik het mooi, soms niet. Ik wilde dit wel graag vastleggen op de gevoelige plaat. Het blijft bijzonder dat zij hun lichaam voor het leven sieren met kunst, rechtstreeks uit de pen van van de kunstenaar. Ik fotografeerde Stephanie.
Bekijk hier de serie foto’s van de shoot
Tatoeage als sieraad, ‘way of life’ of herinnering
De redenen voor mensen om een tatoeage te nemen lopen erg uiteen. Tatoeëren is al bijna zo oud als de mens zelf. Tegenwoordig is de reden vaak esthetisch: als een sieraad op het lichaam. Maar ook als status en intimidatie zoals criminelen in bendes. Of als herinnering aan een overleden geliefde. Als identificatie, om ergens bij te horen. Ook het slechte voorbeeld daarvan kennen we. Tijdens de Tweede Wereldoorlog tatoeëerde de Duitsers de meeste gevangenen bij Auschwitz een identificatienummer op de arm.
In een aantal culturen speelt tatoeëren nog steeds een traditionele rol. Vroeger werd als verwerking van een rouwproces as in zelfgemaakte wonden gewreven, zodat de koolstofdeeltjes achterbleven. Iets wat ook nu weer ter discussie staat. As van een overleden geliefde gebruiken is nu verboden volgens de hygiëne- en veiligheidsregels. Minister Schippers (Volksgezondheid) onderzoekt nu met GGD’s of er veilige manieren bestaan om as te vermengen met inkt waarmee tatoeages worden gezet.
Oude tattoos
De oudste gevonden tatoeages komen van een 5300 jaar geleden overleden man. Het lijk van deze man werd in de Alpen gevonden, in een gletsjer. Deze man had meer dan 50 verschillende tatoeages. Ook op de huid van 4000 jaar oude Egyptische mummies zijn ruwe tatoeëringen gevonden. Ook in het oude Japan en Griekenland werden mannen getatoeëerd.
Grafisch beeld
Behalve dat ik met een fotosessie een mooi mens vastleg op de gevoelige plaat, versterken de tattoos op het lichaam het beeld op een grafische manier. Wat vind jij?
Bekijk hier de serie foto’s van de shoot